Kinek jó a kettlebell edzés?

Kettlebell edzés az egészségért küzdő nőknek és férfiaknak

Bárki profitálhat a kettlebell edzés előnyeiből, legyen akár élsportoló vagy az egészségéért edző amatőr, nő vagy férfi. A kettlebell alkalmas arra, hogy a test törzsét erősítse, miközben extrém módon segít a zsír égetésében. A gyakorlatok végzése során az egész test koordinált együttműködése szükséges a kettlebell használatához, így egyszerre fejlődik a láb, a kar, a mozgáskoordináció és a koncentrációs készség. Az ember arra lett kitalálva, hogy mozogjon, használja a kezét minden irányban, akár terhelés alatt is, egyensúlyozzon, fusson, stb. Képzeld el, hogyan élnénk, ha nem lennének városok, nem lenne pizzafutár és tv sem! Valószínűleg még mindig fára másznánk, vadásznánk, gyűjtögetnénk, hazacipelnénk... Ezt kéne szimulálni a kettlebell edzéssel is, tehát minden alkalommal át kell mozgatni az egész testet a lehető legkülönfélébb módon, megtűzdelve magas pulzusszámú gyakorlatokkal! Az életben is váltakozva jönnek a kihívások, hol az erődre van szükség, ha fel kell vinned egy hűtőt az emeletre, hol robbanékonyságra, ha át kell futnod a zebrán a suhanó autók között, hol állóképességre, ha elment már az utolsó busz és nincs pénzed taxira...

Ezért kell erőltetni a swinget, még akkor is, ha az izomtömeg növelése a célod! Egyébként is rendkívül megalázó, ha sportos, kigyúrt testalkatod ellenére egy idős hölgy lehajráz az üres helyért a buszon... Amennyiben komolyan kívánsz foglalkozni az egészségeddel, erőnléteddel és jó fizikai felépítéseddel, biztos lehetsz benne, hogy jó helyen jársz! Úgy gondolom, hogy a testi erőnek és jó fizikai megjelenésnek akkor van igazán haszna, ha a módszer, amellyel eléred, egyben az általános egészségedre is pozitív hatással van.


Ha számodra is fontos az egészség, akkor olvasd el a következő oldalakat is, hogy megtudj még több hasznos információt a  fogyásrólzsírégetésről és a helyes táplálkozásról!


Kinek jó a kettlebell edzés? A nőknek is!

Kettlebell edzés nőknek

Az edzőtermekben rengeteg elmélet kering a hatékony testépítésről. Legtöbbről nem is tudni, honnan ered, mégis mindenki tényként fogadja el, pedig nagy részük már évtizedek óta elavult elmélet. Azokból az időkből származnak, amikor csak találgatták az izom növekedésének és erősödésének okait. A nők fejében a súlyzózás hallatán Arnold Schwarzenegger típusú testalkat jelenik meg, persze tévesen... Ne egy ruhásszekrény méretű testépítő lebegjen a szemed előtt, hanem egy fitt, ruganyos tornászlány! A hiedelmekkel ellentétben, az izomépítéstől a nőknek kecsesen karcsú, atletikus testük lesz! (Feltéve, ha nem szednek szteroidokat, mert akkor inkább az NDK-s úszónőkre fognak emlékeztetni...)

Márpedig az áhított formás alak eléréséhez izmokra is szükség van. Ráadásul a feszes, formás izmok kalóriát égetnek, még nyugalmi állapotban is, így könnyebbé teszik a fogyást! Ezek hiányában hiába fogysz le, nem leszel olyan, mint szeretnél. A koplalás nem megoldás!

A fitneszipar a nőknek alakformálás néven "adja el" az izomépítést, mert így sokkal barátságosabban hangzik. De ha jobban belegondolsz, belátod, hogy az izmokat nem lehet formálni, alakjuk genetikailag meghatározott. Van egy eredési és egy tapadási pontjuk, az alakjuk javarészt ettől és a méretüktől függ, valamint az őket "takaró" zsírrétegtől. Izmaiddal két dolgot tehetsz: növelheted, illetve hagyhatod elsorvadni. A rajta lévő zsírréteg vastagsága határozza meg, hogy ezek a változások mennyire lesznek látványosak. Szép alakod attól lesz, ha mindenhol arányosan megerősíted az izmaid.

Az RKC vagy az SFG rendszere - többek közt ezért is - nem óriási felpumpált izmok építésére, hanem a testkompozíció optimalizálására lett kitalálva. Ha szálkásítani, azaz fogyni akarsz, kezdj el zsírégető gyakorlatokat csinálni! Ilyen gyakorlat például a swing, mely a két legnagyobb izomcsoportodat mozgatja át: a feneked és a combod. Ezek égetik a legtöbb kalóriát, ezért nehéz lenne a swingnél megfelelőbb gyakorlatot találni a nőknek. Pláne, ha mindezt intervallum edzés keretén belül teszik! Csak sajnos ezt a többségük még nem tudja... Kedves Nők, higgyétek el, rengeteg pozitív élettani hatása van a súlyzós edzéseknek!

Ha szeretnél többet megtudni a kettlebell edzés női oldaláról, látogass el ide is: kettlebellfitnesz.hu

Kinek jó a kettlebell edzés? Kettlebell nőknek a feszes fenékért és lapos hasért!
kettlebellel guggolnak a nők a feszesebb fenékért.

Kettlebell edzés küzdősportot űzőknek

● Kostya Tsyzu (légsúlyú boksz világbajnok, WBC): "A kettlebellt erő és sebességnövelésre használom. Fizikálisan és mentálisan is erősebb lettem használata közben."

● Frank Shamrock (Ultimate Fighting Champion): "A kettlebell edzések folyamatosan a test törzsi részét erősítik, állandóan egyensúlyoznod kell használatuk közben. Alig három hét alatt 2 kiló izmot szedtem fel a használatával, ami azért is érdekes, mert korábban a súlyom 8 éven át nem változott. Életemben még nem éreztem magam ilyen erősnek..."

● Dennis Koslowski (olimpia ezüstérmes birkózó): "Ha a 80-as évek elején találkozom Pavellel, ma két olimpiai aranyam lenne."

● Zrínyi Miklós (magyar kick-box válogatott kapitánya): "Én már be is építettem a következő idény edzéstervébe. Azt gondolom, a dinamikus, gyors erőt és az erő-állóképességet is fejlesztő eszközzel még hatékonyabbá tudjuk tenni a munkánkat. Teljesen belebolondultam, még az instruktori képzésre is beneveztem."

● Pánczél Gábor (KSI judo vezető edző): "A kettlebell olyan távlatokat nyitott az erőállóképesség fejlesztése terén, melyet álmomban sem mertem gondolni. A KSI judo szakosztálya teljesen új alapokra helyezte a szokásos téli alapozását, és mondhatom, látványos eredményeket értünk el."

A gyorsaság a védekezés és a támadás végrehajtása szempontjából elengedhetetlen. A gyorsaság nagy részben velünk született képesség, de továbbfejleszthető. Az ütésgyorsaság két alapvető feltétele a minél kifogástalanabb technikai végrehajtás és a laza tónusban tartott izomzat. Az izmok elernyesztése nagy jelentőségű a mozgáskoordináció tökéletesítése szempontjából, mivel ez teszi lehetővé, hogy az egyik vagy másik mozgást gyorsan és pontosan hajtsuk végre. Elsősorban a mozgások könnyedségét kell kimunkálni, ez pedig az izmok kellő időben történő teljes megfeszítésével és elernyesztésével érhető el és ezek ritmikus váltogatását kell megtanulni. Fontos, hogy csak a munkához szükséges izomcsoportokat feszítsük meg és az ellentétes izmok lazák maradjanak.

Aki jól tudja akaratlagosan elernyeszteni az izmait, gyorsabban tudja elsajátítani az új mozgásformákat is. Az ütésnél a karmozgás sebessége közvetlenül függ attól, hogy miként tudjuk elernyeszteni azokat az izmokat, amelyek az adott szakaszban nem dolgoznak. Ez utóbbiak kötöttségükkel akadályozni fogják a mozgást. A feleslegesen megfeszített izmok nem képesek olyan gyorsan reagálni, olyan hatásosan bekapcsolódni a munkába, és úgy dolgozni, mint azok az izmok, amelyek pontosan annyira feszesek, amennyire szükség van rá a hatásos ütéshez.

Az RKC vagy az SFG rendszer is pontosan ezeket a tulajdonságokat fejleszti. Javítja a koordinációt, megtanít a megfelelő izmokra koncentrálni, együtt mozgatni az izomcsoportokat, a testet egységként kezelni. A gyakorlataival csökkenti a passzív izmok ellenállását. Drasztikusan fejleszti az állóképességet, egyensúlyérzéket. Növeli az erőt, amit rendkívül dinamikusan tudsz kifejteni. A másodperc tört része alatt képes leszel megfeszíteni az izmaidat, majd elernyeszteni. Ez kiemelkedő robbanékonyságot eredményez.

Tehát az RKC vagy az SFG rendszer megtanít a "kioldás" képességére, amivel energiát spórolsz és legfőképpen elkerülöd a sérülést... Megerősíti az ízületeid, amikre minden küzdősportosnak szüksége van, hiszen az ütések, rúgások ezeket a gyenge pontokat kezdik ki először. Amennyiben megtörténik mégis a sérülés, akkor a kettlebell segít a rehabilitációban és a regenerálódásban is...

Kinek jó a kettlebell edzés - Kostya Tsyzu használja a kettlebellt az erőnléti edzéseihez.

 
Frank Shamrocknak tömegnövelést sikerült elérnie kettlebellel!Dennis Koslowski eredményesebb élsportoló lett volna a kettlebell edzéssel!


Kinek jó a kettlebell edzés - Zrínyi Miklós kettlebell edzéssel növeli a versenyzői erőállóképességét.

Kettlebell edzés testépítőknek

● Dorian Yates (testépítő, 6-szoros Mr. Olimpia bajnok): "A kettlebell kiváló eszköz minden sportoló számára, aki erejét, állóképességét szeretné növelni. Az izmokat teljesen más módon dolgoztatják meg, mint a normál súlyzók, sokkal keményebb edzésre sarkallnak. Ha valaki, hát én tudom, mit jelent keményen edzeni..."

● Joe Weider (Muscle & Fitness Magazine): "Megálltál a fejlődésben? Lépj túl ezen kettlebell edzéssel! Ez a régimódi eszköz olyan messziről jött vissza, hogy sokan talán már nem is emlékeznek rá. De megismerve a jótékony hatását az erő és állóképesség fejlesztésre, bizonyosak vagyunk abban, hogy hamarosan ki fogod próbálni ezt az eszközt."

Sok embertől hallottam már, hogy a kettlebell túlságosan égeti a kalóriákat, ezért nem lehet látható izmokat építeni vele. Inkább elmennek gyúrni... Először is tisztázzunk valamit: A kettlebell nem zsírégető tabletta. Különben is nagyon nehéz lenyelni... A súlyzó csak egy eszköz, amit az RKC vagy az SFG rendszere tesz rendkívül hatékonnyá. Nagyon sok lehetőséget kínál, akár állóképességről, zsírégetésről vagy izomépítésről legyen szó. Természetesen, ha pusztán az izomtömeg szaporítása a cél, akkor tényleg a testépítés a leghatékonyabb, mert mi az egészséget és a használható izmokat helyezzük előtérbe.

A szabad súlyos edzés egyértelműen minden testépítő számára kötelező. Velük lehet elsajátítani a gyakorlatok szabályos végrehajtását és kialakítani a már sokszor emlegetett agy-izom kapcsolatot, fejleszteni a koordinációs készséget. Céltól, fejlettségtől függetlenül mindenki számára alapvető, hogy a szabad súlyzókkal végzett gyakorlatok a napi edzés legnagyobb részét tegyék ki.

A gépek inkább a gyenge pontok javítására alkalmasak. Valamint kényelmesek, biztonságosak... Ezért is könnyű elhinni, amit a fitneszipar próbál beléd sulykolni, hogy eddzél gépeken, mert az a leghatékonyabb... Kényelmes? Nekik! Mert nem kell foglalkozni Veled. A modern tárcsás, csigás vashalmazokat még egy félnótás is tudja kezelni. Biztonságos? Igen, mert nem kell hosszasan elmagyarázni a feladatok helyes kivitelezését, sőt oda sem kell figyelni, mert amíg a kliens tárogat, remekül lehet lesni akár a pultoslányt is...

Vajon miért használnak a profi testépítők szabad súlyokat? Azért, mert aki a szabad súlyzós edzést elhagyja, az bizton számíthat rá, hogy izomméretének fejlődése jelentős mértékben csökken. Az egyszerű kézisúlyzótól a kettlebell annyiban különbözik, hogy máshol van a súlypontja, ezért több izmot von be az egyes gyakorlatokba. Olyan nagy baj, hogy arányosan fognak fejlődni az izmaink? Ugye nem? Optimális állapot, ha a mindennapi életben is tudjuk az izmainkat hasznosítani, persze csak akkor, ha nem kizárólag mutogatni szeretnénk...


Kinek jó a kettlebell edzés - Dorian Yates rettentően keménynek tartja a kettlebell edzést!


Joe Weider és Arnold Schwarzenegger is hasznos eszköznek találja a kettlebellt.

Kettlebell edzés katonáknak

A kettlebell edzés az orosz különleges egységek (Specnaz) módszere. Az oroszok mindig is találékonyak és hatékonyak voltak, ami itt is megmutatkozik, hiszen sokkal egyszerűbb néhány 24kg-os és 32kg-os kettlebellt magunkkal vinni, mint három-négy kamionnyi edzőtermi felszerelést... A kettlebell edzés hatékonyságát ma már az amerikai és számos más országban szolgáló katonák is elismerik, és éppen ezért alkalmazzák is.

Magyarországon a méltán híres MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái is rendszeresen edzenek kettlebellel. Tapasztalataik alapján, húsz perc intenzív kettlebell edzés felér másfél órás konditermes súlyemelgetéssel. Sőt, nem csak időt takarítanak meg vele, hanem sokkal hatékonyabbnak is bizonyult. Ezek az előnyök egyáltalán nem elhanyagolhatóak egy háborús misszió során. Ezért már a legtöbb katonai bázison megtalálhatóak a kettlebellek, sőt inkább nélkülözhetetlen kellékei az edzéseknek.

Az erő, mozgékonyság, kitartás minden katona számára fontos, de legfőképpen a harcoló alakulatok számára.  Egy edzett katona sokkal jobban viseli a megrázkódtatást, sérülést, igénybevételt a harctéren. Még az élete is múlhat a megfelelő kondición. Ráadásul a külföldi missziók során nincs felkészülési időszak. Éjjel-nappal csúcsformában kell lenniük, bármikor készen a bevetésre. Erre nyújt kiváló megoldást a kettlebell edzés, hiszen kevesebb, mint egy óra alatt átdolgozhatjuk vele egész testünket, egyszerre fejleszthetjük vele erőnket és állóképességünket.


Kinek jó a kettlebell edzés? Katonáknak is!