Kettlebell rendszerek RKC és SFG - StrongFirst Girya

RKC rendszer a kettlebell fő "mozgató rugója"

Lehet egy eszköz bármennyire zseniális, ha nem áll mögötte egy megfelelő rendszer, csak egy darab vas marad... A kettlebell különleges alakja miatt kiváló eszköz funkcionális edzésekhez. Igaz, nem mérnöki tervezés eredménye, hanem egyszerű terménymérésből adódóan kellett egy nagy súly, meg egy jó nagy fül, amibe lehet kapaszkodni. Emelgetés közben a terménymérők elkezdtek versengeni egymással, így kezdődhetett el a pályafutása ennek az ágyúgolyónak, azaz oroszul giryanak 300 évvel ezelőtt.

Ugyanakkor a kettlebell valószínűleg nem hódította volna meg a fél világot, ha az orosz parasztok kezében ez az eszköz csupán a termény mérésére szolgált volna...Szerencsére hamar észrevették, hogy használata milyen jótékony hatással van az egészségre. Jól jött az a tulajdonsága is, hogy a fogás és a golyó súlypontja messze esik egymástól, ezért olyan, mintha végig szkanderoznál a súlyzóddal. Folyamatosan küzdened kell vele, de mindig a golyó nyer. :) Ez a tulajdonság igen nagy jelentőségű a maximális erő fejlesztése szempontjából, mert teljesen másképp terheli az egész testet. De mindez semmit sem érne, ha Pavel nem fejlesztette volna ki az RKC rendszert, a modern tudományos kutatások eredményeit is felhasználva és továbbfejlesztve. A Hard Style "Russian Kettlebell Challenge" (RKC) módszertana arra jött létre, hogy más rendszereket támogasson, legyen az küzdősport, katonai kiképzés vagy versenysport. Nem borítja fel senki edzéstervét, bárhova beintegrálható, annyira univerzális, de önálló sportként is megállja a helyét.

Főbb irányelvei:

A test egész és egy egységet alkot, egészként kezeljük és edzük. Az izmokat külön kezelő, izolált edzésnek  rehabilitációs kezelések során van értelme. A test egészének edzése olyan feladat, amely rendszeres gyakorlást kíván, főként akkor, amikor a minőség fejlesztése a cél. A több nem jobb, csak egyszerűen több...a lényeg nem a nagyobb és nagyobb súlyok hajszolása, hanem az adott gyakorlat kivitelezésében elért tökéletesség. Ha unatkozol, nem koncentrálsz eléggé! A gyakorlatok egyszerűek, egy-egy gyakorlat néha 5 perc alatt megtanulható, azonban egy életen át tart a tökéletesítése. Testtudat, erő, állóképesség, gyorsaság, ízületi mobilitás, stabilitás, megnövekedett munkakapacitás, zsírleadás, nagyobb koncentrációs képesség – ezek az előnyök, amelyek az RKC rendszer gyakorlásával járnak.

Mivel a testépítésben az erőhöz merevség is párosult, ezért az emberek elhitték, hogy ennek így kell lennie. Pedig igenis lehet az ember erős, hajlékony és gyors is egyben.
Az RKC nem egyszerűen edzés kettlebellel. Az RKC egy összetartó közösség, ahol pontosan tudjuk, minden apró eredmény gyakorlást, munkát, kitartást és precíz kivitelezést igényel. Az RKC életstílus és nem divatsport!
Russian Kettlebell Challenge RKC logo.

RKC rendszer logója
RKC viselkedési kódexe.

SFG - StrongFirst Girya Pavel új rendszere

Pavel Tsatsouline 2012-ben kivált az RKC-ből és megalapította új, teljesen saját rendszerét az SFG-t, ami a StrongFirst Girya rövidítése. Az SFG az erő iskolája, módszereivel gyorsan és biztonságosan fejleszthetjük erőnket. Senki ne ijedjen meg az erő fejlesztésétől, hiszen megfelelő szakértelemmel nem veszélyezteti a mobilitást, a korábban elért gyorsaságot, vagy a stabilitást, sőt, új távlatokat nyit ezek fejlesztéséhez!
A rendszer több irányvonalat foglal magában: saját testsúlyos, kettlebell és barbell edzéseket, illetve ezek ötvözését, Paveltől megszokott egyetemes, tudományosan alátámasztott képzési elvek alapján.

Pavel az SFG-ben tovább viszi az RKC korábbi értékeit, egyedi újításaival és új módszereivel még jobbá és széleskörűbbé téve azokat. Fontos megjegyezni, hogy az SFG rendszer megjelenése nem jelenti azt, hogy amit az RKC rendszerben tanultunk, az rossz lenne. Egyszerűen két ember szétválásáról van szó, hogy mi az oka, azt bízzuk rájuk! Személy szerint én Pavel-lel tartok, mivel olyan tudással, tekintéllyel rendelkezik, oly mértékben kivívta a tiszteletemet, hogy ez egy pillanatig sem volt számomra kérdés. Talán nem a véletlen műve, hogy ezt hasonlóképpen gondolta a kettlebell-oktatói szakma túlnyomó többsége...

 

Pavel Tsatsouline chef SFG és Mári Tamás SFGII strongfirst girya.


SFG - StrongFirst Girya logo.
StrongFirst logó

A Kettlebell  és az elszaporodott különböző rendszerek

Egyre népszerűbb edzésforma hazánkban a kettlebell, főként Pavel hatékony StrongFirst rendszerének köszönhetően. Ahogy az ilyenkor sajnos lenni szokott, megjelentek a "tescosított rendszerek" is újszerű, hangzatos nevekkel, átgondolatlan, de látványos mozgásformákkal.

Oroszországban, illetve a volt Szovjetunióban a kettlebell, azaz Girya egy tradicionális vassúlyzó, és ezzel az eszközzel történő edzés - orosz barátom elmesélése alapján – pedig egyfajta gettósport. A srácok leviszik a térre a súlyzóikat és versengenek egymással. "-Ezt megbírod?" "-És ezt így meg tudod csinálni?". Értelemszerűen kevés szakmai háttérrel, de annál több kreativitással és lelkesedéssel űzik ezt a fajta kettlebell edzést. Izmaik, ízületeik kétséget kizáróan roppant módon megerősödnek, nem is nagyon találni közöttük gerincproblémákkal, mozgásszervi betegséggel küzdőt.

Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy az USA-ban és kishazánkban a billentyűzet nyomogatásától "kigyúrt", irodába száműzött emberek felkészültsége nem feltétlenül egyezik meg az orosz fiatalokéval... Ezért számukra nem biztos, hogy a legjobb választás a súlyok össze-vissza emelgetése, legalább is túlságosan kockázatos. Sok rendszer (bár én inkább nem nevezném őket rendszernek) pont ezzel takarózik, hogy tradicionális gyakorlatokat épít be az edzéstervébe... De ez csak olcsó kifogás.

Pavel ezért alkotta meg - és napjainkban is tovább fejleszti - remekül működő rendszerét a Strongfirst Girya-t. Hosszú évek alatt, szakemberek segítségével tökéletesítette, hogy minél hatékonyabb és mindenekelőtt nagyon biztonságos legyen. (Mellékesen jegyzem meg, Amerikában egy lesérült tanítvány hatalmas pert akaszthat az edzője nyakába, tehát kiemelten fontos a megfelelő biztonság.)

A másik alibi a gyorsan született rendszereknek az orosz versenyzők technikája... Mert ugye versenysportról lévén szó, nem a minőség vagy az egészség az elsődleges, hanem a mennyiség. Ez sem a legjobb választás korunk elkényelmesedett emberének. Feltéve, hogy nem akar indulni a következő évi snatch világbajnokságon...

Nem esküdtem hűséget Pavelnek, senkinek sem kell megcsókolnia a gyűrűjét, aki elvégzi a Strongfirst instruktori képzését. Egyszerűen azért választottam, mert az ő rendszerét tartom teljes meggyőződésből kiemelkedően a legjobbnak. Bármelyik fitneszirányzattal szívesen megismerkedek, ami felkelti az érdeklődésem, ez látható a honlapomon egyre sokasodó oklevelek számából is. Nem zárkózóm el az új gyakorlatoktól sem, de rettenetesen idegesít, mikor veszélyes, értelmetlen gyakorlatokkal butítják a népet...

Egyéb "kettlebell rendszerek"

● A képen jól látható, ahogy Denisov hátradől a nyomáshoz és a gerincéről "pattintja" a súlyzókat. Rosszul csinálja? Ő világbajnok... a mennyiségben! Árt neki? Az ő gerince kibírja ezt a terhelés. De a legtöbb emberé NEM...

● Jillian Michaels amerikai sztártréner kitalálta, hogy meghajlítva a gerincet, a fejünket leengedve egészen a térdünking sokkal hatékonyabban swinggelhetünk... Ebből szerencsére országos botrány lett és ő is belátta, hogy óriási butaságot csinált.

● Az alsó képen látható "rendszer" például szilárd meggyőződéssel hirdeti, hogy egykezes swingnél hátra kell csavarni a gerincet. A technikát valószínűleg az orosz versenyzőktől lesték, akik snatch közben csavaró mozdulattal teszik könnyebbé a mozdulatot a nagyobb mennyiség elérése érdekében. De ha Te könnyíteni szeretnél a gyakorlaton, akkor inkább használj kisebb kettlebellt, mintsem egy egészségtelen mozdulatot! Mivel Te nem aranyéremre, hanem az egészségre gyúrsz!

Aki tanult mechanikát, könnyen elképzelheti gerincét egy rúdnak.  Szabályos swing közben gerincünket hajlító nyomaték terheli. Ezt a borzalmas kifordulós technikát követve, a terhelést megfejeljük egy csavaró nyomatékkal is, ami a csigolyákra nézve sokkal veszélyesebb (korunk embere erre az igénybevételre fokozottan érzékeny) és mindezt teljesen feleslegesen.

"A több, az nem jobb... Csak több!" (Pavel SFG chef instructor - Strongfirst Girya)
Kettlebell rendszerek: RKC Russian Kettlebell Challenge, SFG StrongFirst Girya.
Oroszországban már gyerekkorban elkezdik...Kettlebell rendszerek: RKC Russian Kettlebell Challenge, SFG StrongFirst Girya.
Denisov
Kettlebell rendszerek: RKC Russian Kettlebell Challenge, SFG StrongFirst Girya.
Jillian Michaels swingje...
Kettlebell rendszerek: RKC Russian Kettlebell Challenge, SFG StrongFirst Girya.
"Kettlebell rendszer"