Kettlebell Edzéstervek

Sokan keresnek az interneten kettlebell edzésterveket, illetve hozzám is gyakran fordulnak ismerősök és ismeretlenek ilyen jellegű kéréssel. 
Fontos megérteni, hogy az általánosságban megírt edzéstervek nem veszik figyelembe az egyén céljait, terhelhetőségét, esetleges problémáit, specifikációit. Pont ezért gondolom úgy, hogy nem lehet egyik felelősségteljes edzőtől sem edzéstervet kérni e-mailen keresztül. Edzéstervet csak annak tudsz írni, akit ismersz, tudod a gyengeségeit, hogy milyen képességeit szükséges még fejleszteni, és tudod, hogyan lehet motiválni.

Ám mielőtt belevágsz, érdemes elgondolkodni, hogy pontosan mit akarsz elérni. Ha pusztán az egészséged megőrzése a célod, erősebb, atlétikusabb testalkat és nincsen semmi mozgásszervi problémád, akkor könnyen találsz magadhoz illő edzéstervet.

Jó, ha tudod, hogy a legtöbb ember alkalmatlan az otthoni edzésre! Miért is?

● Egyedül nagyon nehéz edzeni, nincs társ, aki motiváljon, nincs edző, aki kijavítson, és otthon, a szoba közepén valahogy a hangulat sem olyan. :)
● Saját magadnak különben is sokkal nehezebben tudsz eredményes kettlebell edzéstervet  összeállítani, hiszen "minden szentnek maga felé húz a keze", így Te is a kedvenc gyakorlataidat fogod előnyben részesíten, pont azokat, amiben jó vagy, és hanyagolni fogod, amik nehézséget jelentenek, pont azokat, amiket fejleszteni, gyakorolni kéne!
● Ha Neked mégis a leghatékonyabb az önállóan végzett otthoni edzés, akkor a kevés szerencsés egyike vagy, és kedvedre válogathatsz az interneten található kettlebell edzéstervek között.

Az emberi test egyébként mozgásra lett tervezve, arra, hogy ízületeit használja minden irányban, akár terhek cipelése közben is, egyensúlyozzon, koordináljon. Képzeld el, hogyan éltek elődeink, amikor még nem volt számítógép, tévé, szupermarket, és hogyan élünk, mennyit mozgunk ma! A megváltozott életformából adódó mozgáshiányt kéne helyettesítenünk edzéseinkkel, hogy egészségesek maradjunk.

Korunk népbetegségének tekinthetjük a gerincbetegségeket, ami rendszeres mozgással könnyen visszaszorítható lenne. Ha egész nap ülőmunkát végzel, és egyáltalán nem terheled a gerincedet, akkor porckorongjaid, ízületeid jóval hamarabb kezdenek el kopni, azok ugyanis terhelés hatására tudnák szivacs módjára felszívni a szükséges tápanyagot.  
 
Kettlebell Edzéstervek.
 
Nagyon nehéz egyedül edzeni.

Kettlebell edzéstervek felépítése

A szakkönyvekben az a legelfogadottabb edzésterv felépítés, ha az elején végzed az erőnövelő gyakorlatokat, és a végén az állóképesség növelő blokkot. Tekintve, hogy korunk emberének az elhízás elleni küzdelem és az anyagcsere felgyorsítása a legfőbb cél, érdemes az erőgyakorlatok közé beágyazni egy kis ballisztikát és felrázni magunkat egy kis swinggel. Az életben sem sorban jönnek a kihívások, megterhelések, hanem vegyesen, legalább is ez lenne a természetes.

Ne ess túlzásba a gyakorlatok mennyiségét illetően! Mivel a kettlebell gyakorlatok a teljes testet átmozgatják, így nem cél egyiknél sem teljesen kifárasztani magad, mert akkor biztos, hogy a többinél nem fogsz tudni szabályosan dolgozni. Inkább gyakorlásnak fogd fel az edzést, ahol nem a mennyiség számít, hanem a minőség! A cél a gyakorlatok minél tökéletesebb végrehajtása.Kettlebell edzéstervek felépítése.

Kettlebell edzéstervek gyakorlatai

Az edzéstervekben különböző gyakorlatokat találsz. Ne akard kitalálni magadtól, hogy melyik mi lehet, hogyan kell végrehajtani. Időt, energiát takarítasz meg és főleg elkerülöd a sérülést, ha szakemberhez fordulsz. Érdekes, hogy a legtöbb ember sajnálja az edzőre költött pénzt, ugyanakkor luxus mobiltelefonokra, elektronikai cikkekre, felesleges tévécsatornákra gondolkodás nélkül elszórják a pénzüket. Ez is egy szakma, ehhez is kell szaktudás, továbbképzés, tanulás. 


Kettlebell edzéstervek gyakorlatai.

Kettlebell edzéstervek sérült embereknek, rehabilitációhoz

A kettlebell alkalmas arra, hogy részt vegyen rehabilitációs gyakorlatokban. De nagyon fontos, hogy megfelelő orvossal konzultálj előtte. Az ilyen edzésterveket csak és kizárólag szakképzett edzők személyre szabottan állíthatják össze, orvosi segítséggel. Az edző ugyanis nem orvos, nincsen megfelelő felszerelése (röntgen, MRI stb.), se megfelelő szakértelme a diagnózis felállítására. Tehát nem az ő dolga megmondani, hogy mi a bajod. Ezt az orvosnak kell kitalálnia, és csak utána tud az edző segíteni az edzésterv összeállításában.
Ne is keress ilyen anyagokat a neten, hiszen itt még sokkal nagyobb veszélyeket rejt magában egy esetlegesen nem megfelelően, illetve nem az adott személyre szabott edzésterv használata, mint egy egészséges embernél!Kettlebell edzéstervek sérült embereknek, rehabilitációhoz.

Kettlebell edzéstervek nőknek, férfiaknak

Sokan úgy gondolják, hogy a nőket teljesen máshogy kell edzeni, mint a férfiakat, pedig sok különbség nincs a két nem között. A legáltalánosabb tapasztalatom, hogy a férfiak a felsőtest erősítését, formálását tartják fontosabbnak sok-sok nyomás formájában, míg a hölgyek inkább a ballisztikus gyakorlatokra, illetve a guggolásokra, kitörésekre esküsznek. De az sem nemfüggő, hogy ki milyen edzéstervet szeret; női és férfi tanítványaim között is teljesen vegyes, hogy ki milyen típusú edzés végén mondja azt, hogy "Ez nagyon jó volt, legyen ilyen gyakrabban!". :)
Én azt vallom, hogy az edzések legyenek változatosak hétről-hétre, hol az erőnléti-, hol a ballisztikus gyakorlatok, hol pedig a technika csiszolása dominánsabb, de így garantáltan mindenki megtalálhatja a kedvenc edzéstípusát, női és férfi tanítványaim egyaránt. 


Kettlebell edzéstervek nőknek.

Kettlebell edzéstervek

Folyamatosan bővülő kettlebell edzésterveket a következő két linken találsz, de vedd figyelembe a korábban olvasottakat és azt, hogy ezek általános edzéstervek. Nem feltétlenül biztos, hogy Neked is hozzák a várt eredményt! Értelemszerűen azt sem írtam oda, hogy mekkora súllyal kell dolgoznod, hiszen nagyon sokféle ember olvassa az oldalt, mindenkinek más az erőnléte.
Egy kis segítség a megfelelő méretű kettlebell kiválasztásához:  Mekkora kettlebellt válasszak?Folyamatosan bővülő általános kettlebell edzésterveket ezen a két

oldalon találsz:

 Kettlebelledzes                                                Kettlebellfitnesz


Folyamatosan bővülő kettlebell edzéstervek.

Tabata jellegű edzésekhez itt találsz Gymboss-t:

Tabata

Gymboss