Jó tanácsok az első kettlebell edzésedhez

Nagyon sokan kérdeztétek tőlem, hogy mire számíthat valaki az első kettlebell edzésén. Ez az összefoglaló Nektek készült, mellyel célom, hogy a kezdőket foglalkoztató kérdésekre adjak választ.

● Miért nincs kezdő csoport? Zavar, ha mindenki engem néz, ahogy ügyetlenkedem!

7 év oktatói tapasztalata mondatja velem, hogy gyorsabb a fejlődésed, ha kezdőként egy nem csak kezdőkből álló csoporthoz csatlakozol. Minden kezdő pont ugyanígy indul, "bele a mélyvízbe", de egy-két edzés után már szépen látszik a fejlődés, és egyébként sem nevet senki az első bátortalan kísérleteken! Sőt, a haladók gyakran pátyolgatják a kezdőket, megmutatják, mi hol van, mik a szokások, stb. Biztonságban vagy, én egész idő alatt ott vagyok, és foglalkozom Veled. 

● Hogy fogom bírni az első edzést a haladók között?

Első edzéseden nem várom ugyanazt a tempót, sem ugyanazokat a gyakorlatokat, mint a haladóktól. Veled külön foglalkozom, felmérem, milyen állapotban vagy, mi megy könnyebben, mi a fejlesztendő pontod, stb. Néhány hét után már rohamos fejlődés szokott látszódni, így nem kell aggódnod, hogy hogyan fogod bírni. Egyre jobban! :)

● Első edzésemre mit vegyek fel és mit vigyek magammal?

Öltözéknél érdemes kényelmes pólót és nadrágot húzni, utóbbi combbal lehetőleg legyen bő, vagy hölgyeknél elasztikus, rugalmas, hogy pl. guggolásnál ne kelljen folyton húzkodni a nadrágot. A kezeid ugyanis foglaltak lesznek. :) Lehetőleg jól szellőző anyagokat hordj, mert rendkívül izzasztó tud lenni egy kettlebell edzés. És a legfontosabb, a cipőkérdés! A többség mezítláb, vagy zokniban edz, ezt javaslom Neked is! Ha mégis ragaszkodsz a cipőhöz, akkor nagyon vékony talpú cipő jöhet csak szóba, futócipő semmiképp!

Egy kis törölköző is jól jöhet, pláne, ha izzadós típus vagy. Innivalót is feltétlenül hozz magaddal, szénsavmentes víz például tökéletes. Hölgyek előszeretettel használnak csuklószorítót is, hogy a vassúlyzó ne hagyjon verés nyomaira emlékeztető foltot a csuklójukon. :)

● Hogy épül fel az első edzés?

A bemelegítést a többiekkel együtt tudod csinálni, utána viszont az alapgyakorlatok elsajátítására fogunk koncentrálni. Attól függően, hogy csináltál-e korábban hasonló mozgásfajtát, meglátjuk, mennyire tanulsz gyorsan, hogyan tudunk haladni. Fő a biztonság, csak azokat a mozgásokat fogjuk megtanulni, amiket helyesen tudsz kivitelezni. Akkor sem kell elkeseredni, ha valami nehezebben megy, ez természetes, mindenkinek más az erőssége vagy gyengesége. A nyújtást ismét a többiekkel együtt fogod tudni csinálni.

● Milyen súllyal szoktak edzeni első edzésen?

Nők esetében 6kg-os súlyt, férfiak esetében 12kg-os súlyt adok az első edzésen, de még senki nem reklamált, hogy kevésnek találta volna. Így is izomlázról szoktak beszámolni másnap. :) Ezeket a súlyokat egyébként a kezdők néhány hét alatt ki is növik és elindulhat a fokozatos fejlődés.

● Milyen gyakorlatokat csinál egy kezdő általában az első edzésen?

Első edzésen általában a következő gyakorlatokat szoktam megtanítani annak tükrében, hogy hogyan haladunk az elsajátítással:

Deadlift

Halo (fej körül körzés)

Figure 8 (8-as figura)

Kettlebell felvétele két kézzel

Press (nyomás)

Swing (kétkezes)

Goblet sqat (serleg guggolás)

● Hányszor érdemes járni egy héten?

A havi bérlet ára heti 2 edzést foglal magában, ez a mennyiség tökéletes ahhoz, hogy javítsd általános kondíciódat és látványos fejlődést érj el magadon. A heti 1, vagy még ritkább edzésnek nem látom sok értelmét, ezért heti 1 alkalomra nem is adok ki helyet.  

● Mikor lehet becsatlakozni kezdőként?

Tulajdonképpen bármikor, hónap közben is. Az első edzés után beszéljük meg, hogy mennyire tetszett ez a mozgásforma, és szeretnél-e a jövőben rendszeresen járni. Ha valami miatt nem - bár ez nagyon ritka :) -, akkor ennek az egy edzésnek az árát kell csak kifizetned.

Ha viszont úgy döntesz, járni fogsz edzeni, akkor a tört hónapra arányosított havi díjat kell kifizetned. A továbbiakban havi díjat fizetsz, mely a hónap első és utolsó napja közötti időszakra érvényes, heti 2 alkalomra.

● Hogyan lehet jelentkezni az első alkalomra?

E-mailes regisztráció szükséges, írj a kettlebelledzes@gmail.com e-mail címre. Az e-mailben írd le a neved, pontos születési dátumodat, hogy melyik csoportba szeretnél jelentkezni, mikortól tudsz kezdeni, hogy foglalkoztál-e már kettlebellel, illetve van-e valamilyen sérülésed, rendellenességed, amiről tudnom kéne.

Attól függően, hogy az általad kinézett csoportban van-e szabad hely, e-mailen meg tudunk mindent beszélni.