Indian Club

Aki súlyzókkal edz, nem is gondolná, hogy milyen hasznos kiegészítő tud lenni egy rendszer, ami "csak" a mobilitás és a koordináció fejlesztésére hivatott.

A fehérek érkezése előtt az indiánok közelharcban kedvelt fegyvere a buzogány volt. Az Erdővidéken honos változatát fából faragták ki, és felül gömb alakban végződött, amibe olykor csont vagy kovakő hegyet illesztettek, amit idővel az európai kereskedőktől szerzett fémpenge váltott fel.

A buzogánnyal végrehajtott gyakorlathoz rendkívül jó ritmusérzék, maximális koordináció és óramű pontosságú precizitás szükséges. A buzogányok különösen alkalmasak a kétkezes gyakorlatok fejlesztésére.

A botokkal történő erőedzés minden kultúrában megtalálható volt, és az effajta tárgyakkal történő testedzés része volt a katonai képzésnek. Legyen szó kardról, pörölykalapácsról, fokosról, csatabárdról... A működési és használati alapelvek minden civilizációban hasonlóképpen fejlődtek ki, az ilyen eszközökkel történő erőnövelés pedig előbb-utóbb minden földrajzi területen elterjedt.

Ezért is nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy az indian club melyik országból származik. Hasonló eszközök, szinte teljesen hasonló használatban, több helyen és szinte egy időben bukkantak fel. Az indian club remek kiegészítése a kettlebell edzéseknek, de önmagában is kiváló eszköz. Átmozgatja a vállízületek teljes intervallumát. 

 

Indian club, váll ízület, mobilitás.

 

 


Eszközök bemutatása

Indian Club

Körülbelül 1kg súlyú buzogány. Itt nem az erőnövelés a cél, hanem rehabilitáció, koordináció, illetve a sérülések megelőzése.  Nehéz kettlebellekkel végzett edzések után felüdülés a testnek ez a fajta gyakorlás. Meglepően jól illeszkedik az edzés előtti előkészítési fázisba.

Vállmobilitás növelésére, vállproblémák elkerülésére. Egészséges test elérése érdekében.Fejleszti a mozgáskoordinációt.

 

Indian club eszköz, remekül illeszkedik a kettlebell edzésbe, mint bemelegítés.

 

Egyéb hasonló, mégis nagyon eltérő eszközök:

A Power Club és a Macebell az erő fejlesztésére és nem a váll mobilitásának visszaállítására lettek kitalálva!

Power Club vagy más néven klubbell:

2-35kg súlyú vas buzogány. Erőedzés céljából. A kettlebellhez hasonlóan itt is eltér a fogás helye a súlyponttól. De itt még nagyobb az erőkar, nehezebb koordinálni, ezért kisebb súlyokat használunk. Vállproblémákkal küzdőknek nem javasolt!

Macebell

Hosszú rúd végén helyezkedik el a súly, így az erőkar még nagyobb. Vállproblémákkal küzdőknek nem javasolt, mert beszűkült mozgástartománnyal képtelenség szabályosan végrehajtani a gyakorlatokat!
 

 
 

power club, kettlebellnél messzebb van a súlypont és a fogás távolsága.


Macebell, extrém nagy a távolság a súlypont és a fogás között.