Az egészséges, rendszeres edzés

Az egészség szempontjából nagyon fontos az edzés, a rendszeres mozgás, de nem mindegy, hogyan csináljuk!

 

Eddz rendszeresen, ha egészségesebb szeretnél lenni!

 Mit jelent a rendszeres mozgás?
Ha heti 4-5 alkalommal 30 perces könnyű mozgást végzel, máris sokat tettél az egészségedért! Válassz hozzád passzoló mozgásformát, a lényeg a rendszeresség! Ehhez változtatnod kell az életmódodon, amihez először a gondolataidat kell megváltoztatni. Az edzésre ne kötelezettségként, hanem szabadidős tevékenységként, kikapcsolódásként tekints, így könnyebben be fogod tudni építeni a mindennapjaidba. Az életmódváltást elkezdeni sosem késő, ne várd meg, amíg betegségek jelzik a változás szükségességét!

 Miért fontos már gyerekkorban elkezdeni sportolni?
Szerencsés, aki már gyerekkorban megismerkedik a sportolás örömével, egyrészt remek alapokat ad, másrészt nagyobb eséllyel választja felnőttkorban is a sportosabb életformát. A sportoló fiatalok egészségesebben táplálkoznak, elkerülik a túlsúlyt, szabadidejüket hasznosabban, káros szokásoktól mentesen töltik, jobban bírják a stresszt, jobban tudnak koncentrálni és tanulni. Tudtad, hogy a serdülők csonttömegének 80%-a 20 éves korukig kialakul? Gondolj bele, hogy a rendszeres mozgás mennyit segíthet a csontjaik megerősítésében!A sérülés nem feltétlen velejárója a rendszeres edzésnek. Oda kell figyelni a gerincre!


A rendszeres edzés előnyei

 Lelki egészség...
Rendszeres testmozgás hatására az agy endorfin hormont (ópiumszerű anyag) szabadít fel, amely boldogságérzetet vált ki. Ez az érzés a testmozgás abbahagyását követően még akár órákig is megmarad. A rendszeres sport javítja önértékelésünket, segíti a stressz és a szorongás leküzdését.

 Személyiség fejlődés...
A rendszeres edzés növeli a kitartást, a magunkba vetett hitet, ráadásul közben új kapcsolatokra is szert lehet tenni. Rendszert visz a mindennapjaidba.

 Tanulás...
A sport felpezsdíti az agy véráramlását, fejleszti a koordinációt és a memóriát, tehát sokkal gyorsabban fogsz tudni elsajátítani dolgokat és nehezebben is felejted el azokat.

 Libidó...
 A rendszeres edzés bizonyítottan jó hatással van a libidóra, nemre, korra való tekintet nélkül...

● Alvás...
A mozgás során izmaink kellemes elfáradása elősegíti a nyugodt alvást. Ez nagyon fontos, ugyanis a rendszertelen alvás akár a testsúlycsökkenésed ütemét is lassíthatja. Lehetőség szerint aludj napi 8 órát, így elkerülheted a kialvatlan állapotban jelentkező falásrohamokat!

 Keringés...
Javul a vérkeringés, nő a szívizmok oxigénellátottsága, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is kiemelkedő szerepet játszik.

 Immunrendszer...
Erősíti a szervezet ellenálló képességét, a rendszeres sport gátolja a rosszindulatú daganatok kialakulását, de hozzájárul például a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez is.

 Testsúly...
Az edzések segítségével elégethetők a felesleges kalóriák, így azok nem rakódnak le a szervezet zsírraktáraiban. Sokat segít a testzsír százalék optimalizálásában is.

 Csontozat...
 A gravitáció ellen ható mozgások, mint a futás, lépcsőzés, vagy akár a kettlebell edzés, segítenek a csonttömeg megtartásában, így megelőzhető a csontritkulás.

 Izomzat...
A rendszeres edzés hatására megerősödnek az izmaink, így a csontok védettek lesznek a sérülésektől. Ez a védelem idősebb korban különösen fontos lehet, ezért kell megalapozni már jó előre az izmokat!

 Ízületek...
A rendszeres testmozgás beolajozza az ízületeket, így csökken az ízületi fájdalom és merevség. Ezzel szintén megelőzhetjük az idősebb korban jelentkező ízületi panaszokat!Rendszeres edzés, fontos a sérülés elkerülése, egészséges gerinc.Egészséges gerinc a kulcs, tudatos mozgás és a sérülés elkerülhető!


Paleolit életmód, testmozgás röviden


 


Sérülések edzés közben

"Bolond az a tanuló, akinek saját maga az edzője"
Brett Jones Master SFG

 

Persze az se mindegy, hogy kit választasz, kire bízod rá magad ... Sok önjelölt személyi edző, oktató, instruktor dolgozik mindenféle képesítés nélkül. Már régóta kötelező az OKJ-s végzettség megszerzése, de a legtöbben nem vesznek erről tudomást. Sajnos a tudás hiánya leggyakrabban sérüléshez vezet...
Egy jó edzővel, aki figyel Rád, rengeteg időt, pénzt és energiát spórolsz. Az edzések összeállítása is pont olyan szakma, mint a legtöbb, szakértelem és tapasztalat szükséges hozzá. Ne feledd az egészséged múlhat rajta!

Igaz ugyan, hogy az ízületekre jótékony hatással van az edzés, hiszen megerősödnek a körülötte lévő izmok, javul az ízületek ellátása és javulhat az ízületi nedv termelődése is. Tipikusan olyankor múlhat el az ízületi fájdalom, amikor annak köze van az azt körbevevő izmok elsatnyulásához, a szalagok elgyengüléséhez.
De a nem megfelelő gyakorlatokkal a helyzet tovább rontható. Mivel sok alanynak a megfelelő edzés hiányában leszűkül a mozgástartománya és a nagy súly alatt feszülő ízület nem erősödni, hanem tönkremenni szokott...
Pedig a helyesen elvégzett gyakorlatok nem csak a hatékonyságot növelik, de segítenek elkerülni a későbbi sérüléseket is!

Ezért nem lehet saját kútfőből nekikezdeni a kettlebell edzésnek. Az orvosok sem szokták magukat műteni, pedig ők (jobbesetben) értenek a szakmájukhoz. Talán éppen ezért is bízzák a beavatkozást másik szakemberre.
A kettlebell edzés sem annyira egyszerű, hogy csak úgy esztelenül mozogni kezdesz a súllyal.
Nem túl nehéz megtanulni, megérteni és csak egyszer kell elsajátítanod és egész életedben javadra válik, hiszen egy professzionális edzőtermet tarthatsz a kezedben. Amikor pedig nem edzel vele, befér az ágyad alá, kitámaszthatod vele az ajtót vagy a Városligetben árulhatsz róla lufit...

A súlyzókhoz, kettlebellhez mindig egyenes háttal nyúlj! Az sem lehet kifogás, hogy csak arrébb akarod tenni! A legtöbb sérülés nem a gyakorlatok végzése közben, hanem lerakásnál, vagy pakolásnál történik, mivel ilyenkor az emberek többsége figyelmen kívül hagyja az instruktorok utasításait. Tiszteld a kettlebellt! Ha hozzáérsz a füléhez, már akkor vedd fel a helyes testtartást!

A gyakorlatnak akkor van vége, ha letetted a súlyt, nem pedig az utolsó ismétlésszám végeztével! Ha nagyon fáradsz és szétesik a technikád, inkább tedd le előbb a kettlebellt! Ne feledd, az egészséged a legfontosabb!

Youtube-on, honlapokon rengeteg jópofának tűnő gyakorlattal találkozhatsz. Nem biztos, hogy Neked (vagy bárkinek) valók. Kettlebellel nagyon sok gyakorlat végezhető, amitől változatos lesz az edzés. De a fő cél a gyakorlatok kivitelezésének tökéletesítése, nem pedig az újabb és látványosabb gyakorlatok hajhászása!

Ha pedig mégis bekövetkezik a sérülés, azonnal hagyd abba a tréninget, és kezdd meg a sérült testrész kezelését! Ha módodban áll, tegyél rá jeget, így csökkented a duzzanatot és a fájdalmat. A meleg borogatás tilos, mivel éppen ellenkezőleg hat! Ne félj az edzőhöz, illetve orvoshoz fordulni!

Mivel minden új mozgásfajta, így a kettlebell edzés is, kezdetben fokozottan megterhelheti a testünket, ezért  kezdés előtt érdemes orvossal megvizsgáltatni, hogy van-e valamilyen rendellenesség a szívünkkel, vagy más egészségügyi problémánk!

Rendszeres kettlebell edzés double press. Fontos, hogy elkerüljük a gerinc sérülését! 
Kettlebell edzés mély guggolás, deep squat. Gerinc sérülés nélkül.
 
 
 
 
Kettlebell edzés rendszeres swing. Elkerülhető a sérülés.


Gerincbetegségek kezelése, sérülések elkerülése

A kettlebell-nek helye van a gerincbetegségek gyógyításában, a kopásos, elváltozások rehabilitációjában és az operált betegek utókezelésében is. Az operált betegeknél természetesen orvosi felügyelet, konzultáció elengedhetetlen!
A mély hátizmok rendkívül fontos szerepet játszanak az ágyéki gerinc stabilizálásában. Ez a stabilitás kulcsfontosságú a sérülések megelőzésében! A gyógytorna egyik fő törekvése ezen izmok erősítése az instabilitás megszüntetése. A mély hátizmok azonban nehezen erősíthetők. Az alap izomerő megszerzése után nehéz a továbblépés az eszköz nélküli gyógytorna keretei között. Nem ismerek olyan módszert vagy eszközt, ami jobban erősítené ezeket az izmokat, mint a kettlebellel végezhető RKC vagy SFG gyakorlatok. Természetesen nem hanyagolható el a többi hátizomra és a törzs stabilizálásában szerepet játszó egyéb izmokra gyakorolt hatása sem. Megtanít a helyes testtartásra, helyreállítja az elkorcsosult mozgásmintákat, hogy újra úgy tudjunk guggolni, mint egy kisgyerek.
 
A kettlebellnek helye van a gerincbetegségek gyógyításában! Gerinc, mély hátizomok.